perjantai 24. maaliskuuta 2017

Siltojen rakentaminen toisen asteen (KPEDU ja JEDU) ja korkea-asteen (Centria) kieltenopettajien ja -opetuksen välillä

KPEDU:n ammattioppilaitoksen pääkampus sijaitsee noin 700 metrin päässä Centria-ammattikorkeakoulusta. Olen työskennellyt Centrian kampuksella Kokkolassa nyt lähes kolme lukuvuotta. On tunnustettava, että vierailuni ammattioppilaitoksen puolella olivat hyvin harvassa ennen NOPSA-hankkeen alkua. Tähän tunnustukseen sisältyy myös se tosiasia, etten ollut tähän mennessä tavannut siellä opettavia ruotsin ja englannin opettajia. NOPSA:n ansiosta yhteistyö on nyt lähtenyt hyvin käyntiin. 

JEDU:n Ylivieskan tiloissa sen sijaan olin käynyt vuosina 2004–2014 monesti, koska Centrian sosiaalialan opetusta järjestettiin 2004–2007 samoissa tiloissa. Myös sosiaalialan muuton jälkeen toiselle kampukselle yhteistyö jatkui eri projektien merkeissä varsinkin media-alan opettajien kanssa. Tunnen myös siellä opettavan ruotsin opettajan.

Otin KPEDU:n kieltenopettajiin puhelimitse yhteyttä ja kerroin hankkeen tarkoituksesta. Olen jo tavannut ruotsia ja englantia opettavia toisen asteen tekniikan, liiketalouden ja terveysalan opettajia ja tutustumiskäynnit ovat olleet hyvin antoisia. Olemme tutustuneet toisiimme ja toistemme opintojaksojen laajuuksiin, tavoitteisiin, sisältöihin, menetelmiin, työtapoihin ja arviointimenetelmiin. Käynnit ovat olleet monessa mielessä rikastuttavia ja uusia ideoita on syntynyt.

Kevään aikana on tarkoitus osallistua ”kuunteluopettajana” toisen koululaitoksen ruotsin opetukseen siten, että KPEDU:n ja JEDU:n ruotsin opettajia vierailee tunneillani. Käyn vastaavasti myös seuraamassa heidän oppituntejaan. Silloin tulemme varmasti oppimaan paljon toistemme opetustyyleistä ja -menetelmistä ja saamaan hyvän vertailupohjan. Asteittain on sitten myös mahdollista rakentaa yhteisopettajuusmalleja ja ehkä jopa kehittää yhteisiä, laajempia opintokokonaisuuksia niille opiskelijoille, jotka aikovat jatkaa ammattikorkeakoulussa!

Tutustumisprosessin jälkeen ja viimeisen tuntivierailuni aikana haluaisin näyttää toisen asteen ruotsin oppijoille videoita, jotka ruotsin valinnaiskurssin (Bättre muntlig svenska, 3op) ovat tällä hetkellä tuottamassa. Videot kertovat ruotsin opinnoista Centria-ammattikorkeakoulussa. Toivottavasti ne motivoivat ja inspiroivat toisen asteen tekniikan opiskelijoita ruotsin opinnoissaan.

Siltoja voi rakentaa myös tekemällä hankeyhteistyötä. ELY-keskuksen rahoittama Jatkoväylähanke, johon sekä JEDU että Centria osallistuvat, on mainio yhteistyökumppani samankaltaisten tavoitteiden ansiosta. Koska Jatkoväylähankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää ammatillisen toisen asteen ja ammattikorkeakoulutuksen sisältöjä ja tavoitteita niin, että opintoja voi suorittaa yhtenä kokonaisuutena, yhteistyötä voi tehdä nimenomaan kehittämällä toisen asteen ruotsin opintojaksoja suuremmiksi väyläkokonaisuuksiksi. Tämä palvelisi myös Jatkoväylähankkeen tavoitetta nopeuttaa siirtymistä toiselta asteelta korkeakouluasteelle. 

NOPSA-hankkeen kolmas paketti on puhkeavan kukan vaiheessa. On ihanaa olla mukana hoitamassa ja kehittämässä sitä.



                                          Kuva: Lena Segler-Heikkilä, 2016




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti