maanantai 11. syyskuuta 2017

NOPSA tiimien kehittämissuunnitelmat valmiina toteutettaviksi

NOPSA-tiimit laativat viime keväänä AO-AMK-yhteistyön kehittämissuunnitelmat. Suunnitelmien tavoitteena on sujuvoittaa opiskelijoiden siirtymää ammattiopistosta jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun. Suunnitelmat käsiteltiin hankkeen ohjausryhmän kokouksessa 28.8.2017. Ohjausryhmän antaman palautteen mukaan kaikissa suunnitelmissa oli uusia ja innovatiivisia ratkaisuja. Kaikki suunnitelmat hyväksyttiin pilotoitaviksi. Toisaalta ohjausryhmä myös antoi kullekin NOPSA-tiimille vinkkejä huomioitavaksi pilotoinnin yhteydessä sekä suunnitelman edelleen parantamiseksi.

Siirtymää sujuvoittavat ratkaisut vaihtelevat NOPSA-tiimeittäin. Tämä on hieno asia, koska NOPSA-hankkeen tarkoituksena onkin etsiä ja kokeilla erilaisia ratkaisuja. Hyviksi arvioidut käytänteet jalostetaan hankkeen edetessä valtakunnallisesti sovellettaviksi malleiksi. Joissakin ratkaisuissa ammattiopiston opiskelijat tekevät perustutkintonsa osana ammattikorkeakouluopintoja ja nopeuttavat näin opintojen vauhdikasta liikkeelle lähtöä siirryttyään ammattikorkeakouluun. Joissakin ratkaisuissa puolestaan tarjotaan ammattiopiston opiskelijoille mahdollisuus osallistua jatko-opintovalmiuksia parantavaan valmennukseen. Joissakin ratkaisuissa pyritään innostamaan ammattiopiston opiskelijoita harkitsemaan ammattikorkeakouluun hakeutumista esimerkiksi kerhotoiminnan avulla.

Kehittämissuunnitelmien laatimisen yhteydessä ammattiopistojen ja ammattikorkeakoulujen opettajat ovat tarkastelleet toistensa tutkinnon perusteita ja koulutusten osaamiskuvauksia. Tavoitteena on, että ammatillista polkua  ammattikorkeakouluun siirtyvän opiskelijan ei tarvitsisi kahteen kertaan opiskella samoja asioita ja osoittaa kahteen kertaan samaa osaamista. Tämä onkin yksi tärkeimmistä NOPSA-hankkeen tavoitteista, mikä on omiaan sujuvoittamaan siirtymää ja nopeuttamaan opintopolkua työelämään. Näyttää siltä, että osaamisen tunnustamisessa tullaan hankkeessa ottamaan merkittäviä kehitysaskeleita. 

Suunnitelmien mukaiset kokeilut - pilotoinnit ovat alkamassa. Joitakin pilotointeja toki tehtiin jo keväällä, mutta laajemmassa määrin ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa vuoden vaihteessa. Innolla odotamme ensimmäisiä kokemuksia ja tuloksia. Pilotoinnit toki jatkuvat ensi vuonnakin - ja ensi keväänä myös muutetaan ja korjataan kehittämissuunnitelmat, mikäli pilotointien kokemukset niin edellyttävät. Onnea ja menestystä pilotointeihin!  
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti