tiistai 19. syyskuuta 2017


Voitelua moottoriin ja rallivaihde päälle – uutta liittymää rakennetaan jo

Kone yskii ja ykkösvaihde ei mene päälle – tuttu tunne monelle perusopetuksesta ammattikouluun siirtyneelle opiskelijalle. Menopeliä on ”revitelty” yhdeksän vuotta ja nyt sen uuden vaihteen löytäminen ei tunnu helpolta. Öljyt pitäisi vaihtaa mutta mekaanikon ajat on varattu ja ohituskaistaa vasta tehdään. Vanhalla tiellä körötellään sunnuntaivauhtia ja niillä, joilla vaihteisto vielä toimii, hermot ovat tiukalla kun liikenne ei suju. Kun tien kunnossapitoon varatut rahat tuntuvat vähenevän ja erilaisia tietöitä ilmaantuu tien varrelle hidastamaan matkantekoa, etsii moni kuski jo ESSO:n baaria, johon voisi pysähtyä – matkan jatkaminen ei tunnu mielekkäältä, vaikka alla saattaisi olla jopa ihan mainio menopeli.

Miten saisimme liikenteen sujuvaksi ja pidettyä kuskien mielenkiinto ajamisessa? Hinausapua teknisten ongelmien sattuessa tarvitaan, mutta toivottavaa olisi, että menopeli saataisiin mahdollisimman nopeasti kuntoon ja matka jatkuisi, vaikka sitten muun liikenteen vauhdissa. Liikenteessä on liikkujia, joilla maalilippu tässä kisassa siintää jo silmissä ja seuraava kisa on mielessä. Näille kuskeille on tarve rakentaa ohituskaista, jonka varrella on vain muutama ESSO ja jota pitkin pääsee nopeammin kisan loppuun. Tässä meillä mekaanikoilla ja tienrakentajilla on suuri merkitys. Me tankkaamme lisää menovettä, vaihdamme renkaat kun niistä on pito mennyt ja paikkaamme asfalttiin ilmestyneet kuopat.

NOPSA-hankkeen tarkoitus on rakentaa tätä ohituskaistaa ja liittymän pätkää opiskelijoille, joiden menopeli vielä kulkee ja ruutulippu siintää kirkkaana mielessä. Kaikkien navigointilaitteet eivät tätä liittymää tunnista, toki pienen ohjelmistopäivityksen jälkeen yhä useammilla on siihen mahdollisuus. Ammattikouluopinnot ovat suurelle osalle sitä sunnuntai-ajelua ja siirtyminen mökkitieltä liittymän kautta moottoritielle, ammattikorkeakouluopintoihin, ei kaikkia houkuta. Mutta niitä opiskelijoita varten, jotka kaipaavat vauhtia ja vaaratilanteita, on tarpeen ottaa asfalttikoneet käyttöön ja rakentaa vakaa ja sujuva tie siirtyä suurempien nopeuksien moottoritielle.

Turun ammatti-instituutti ja Turun ammattikorkeakoulu ovat nyt kilpailuttaneet asfalttifirmat ja liittymän rakentaminen alkaa tänä syksynä. Tarjolla on ajo-opetusta niin ammatillisissa kuin kielten opinnoissakin. Näillä kursseilla annetaan esimakua siitä, millainen on moottoritien vauhti ja miten siellä ajetaan. Näiden opintojen jälkeen kuskit pääsevät moottoritielle jo ensimmäisestä liittymästä ja matka määränpäähän, ammattikorkeakoulututkintoa kohti, nopeutuu.

Ei muuta kuin ajohanskat käteen ja kypärä päähän – me mekaanikot olemme valmiina.

 

Anne-Marie Haikio

Turun ammatti-instituutti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti