perjantai 25. elokuuta 2017

NOPSA nopsasti vauhtiin lomakauden jälkeen

 NOPSA –hanke on jälleen kesän lomakauden jälkeen täydessä vauhdissa. Hankevastaavat kokoontuivat jo yhteiseen verkkokokoukseen ja alueelliset NOPSA-tiimit ovat jo järjestäneet omia tapaamisiaan. Kevään aikana NOPSA –tiimit työstivät siirtymävaihetta ammattiopistosta ammattikorkeakouluun sujuvoittavat kehittämissuunnitelmat. Nämä suunnitelmat ovat nyt 28.8. kokoontuvan ohjausryhmän arvioitavana.

Nopeimmat NOPSA-tiimit aloittivat suunniteltujen käytänteiden pilotoinninkin jo keväällä, mutta varsinaisesti pilotoinnit starttaavat nyt alkavan syyslukukauden aikana. Kokeilussa on niin jatko-opintoihin kannustavaa ja opiskeluvalmiuksia parantavaa valmennusta kuin suoraan osaksi AMK-opintoja tunnustettavia opintojakin. Opinnot on suunnattu ammattiopistossa opiskeleville, mutta toteutuksiin osallistuu myös ammattikorkeakoulun opiskelijoita tutorin roolissa. Mielenkiinnolla odotamme ensimmäisiä kokemuksia kaikista erilaisista pilotoinneista.

Millä nimellä näitä siirtymää tukevia opintoja kutsuisimme? NOPSA on yhdessä rinnakkaishankkeen Jatkoväylän kanssa miettinyt nimiasiaa, joka on osoittautunut haasteelliseksi: ei olekaan niin helppo löytää kaikkia toimijoita tyydyttävää nimeä. Joissakin oppilaitoksissa käytetyt nimet ”Väylä-opinnot”, ”Jatkoväylä-opinnot” tai ”AMK-väyläopinnot” eivät sovi kaikille, koska niillä on olemassa jo jokin muu merkitys. AO – AMK –yhteistyössä toteutettavat siirtymää tukevat opinnot yleistyvät, joten valtakunnallisesti hyväksyttävä nimi tarvitaan. Olemme harkinneet nimikilpailun perustamista. Tutustu myös Mervi Lätin kirjoitukseen aiheesta: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitystoiminnan-blogi/mika-nimeksi-rakkaalla-lapsella-monta-nimea/ 


NOPSA-hankkeen ensimmäinen artikkeli Yhteistyö kiinnostaa ammatillisia kieltenopettajia julkaistiin keväällä, https://unlimited.hamk.fi/ammatillinen-osaaminen-ja-opetus/yhteistyo-kiinnostaa/#.WafuBKLkW7I . Kaksi uutta, työpakettiin 2 liittyvää artikkelia julkaistaan pian. Toisessa käsitellään tuloksia esiselvityksestä, jolla kartoitettiin opettajien käyttämiä ohjausmenetelmiä, osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä niitä tietoja ja taitoja, joita opettajat tarvitsevat lisää laadukkaan ohjaustyön tekemiseksi. Toisessa käsitellään ammattikorkeakoulujen tekniikan alojen opiskelijoiden reittejä korkeakouluun.





Seuraava kaikkia NOPSA-toimijoita koskeva tapaaminen järjestetään tiistaina 12.9. Hämeenlinnassa. Yhteisen kehittämispäivän ohjelmassa on muun muassa hyvien käytänteiden jakamista NOPSA-tiimien kesken sekä työpakettien 1 – 3 tapaaminen. Kuulemme myös ajankohtaiskatsauksen ammatillisen koulutuksen reformista. Ilmoittautuminen kehittämispäivään 4.9. mennessä linkin  http://bit.ly/2uXMftY kautta.

Oikein mukavaa ja tuloksekasta syyslukukautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti