perjantai 10. maaliskuuta 2017

NOPSA-tiimit hyvässä vauhdissa



NOPSA-tiimit hyvässä vauhdissa


Vierailin kuluneen kuukauden aikana NOPSA-tiimien kokouksissa. Kaikissa tiimeissä on päästy hyvään alkuun AO-AMK-yhteistyön rakentamisessa. Ilmapiiri on ollut innostunut ja tahtotila yhteistyön syventämiseksi vahva. Ne tekniikan alat, joilla ensikädessä uusia malleja ryhdytään pilotoimaan, on valittu. Toisaalta nähdään, että muidenkin kuin valittujen alojen mukaan saaminen jatkossa on tarpeellista. Hienoa, että siirtymää sujuvoittavia toteutuksia on alkamassa jo kevään aikana. Varsinaisesti pilotoinnit pääsevät vauhtiin syksyllä.



Siirtymää sujuvoittavia yhteistyökäytänteitä on syntymässä erilaisia, mikä on NOPSA:n tavoitteenakin. Toteutuksen edetessä näitä käytänteitä päästää arvioimaan ja hyvät käytänteet jalostamaan valtakunnallisesti hyödynnettäviksi. Nopsa-tiimeissä valmistellaan ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoille tarjottavia opintoja, jotka sujuvoittavat ammattikorkeakouluopintojen liikkeelle lähtöä – ja mahdollisesti myös lyhentävät opiskeluaikaa. Nämä opinnot ovat noin 15 – 30 opintopisteen laajuisia. Opinnot sisältävät vaihtelevasti matematiikkaa, fysiikkaa, kieliä, viestintää, ammatillisia perustaitoja. Suunnitelmissa on myös yhteisiä oppimisympäristöjä ja projektipajoja, joissa mukana olisivat opiskelijat ja opettajat niin ammattikorkeakoulusta kuin ammattiopistostakin.

NOPSA-tiimeissä on käyty rakentavaa keskustelua siitä, miltä osin ammatillisessa perustutkinnossa hankittu osaaminen on tunnustettavissa osaksi insinööritutkintoa. Keskustelua käydään myös mahdollisuuksista täydentää ammattiosaamisen näyttö ammattikorkeakoulutasoiseksi osaamisen osoitukseksi esimerkiksi lisäämällä teoreettisen viitekehyksen ja raportoinnin osuutta. Lisäksi keskustelua käydään ammattiopiston ja ammattikorkeakoulun välille tarvittavista sopimuksista. Olennaiseksi asiaksi on noussut myös nivelvaiheen opinnoista annettava todistus sekä se, millainen lupaus opintoihin osallistuvalle voidaan ja pitää antaa ammattikorkeakouluun pääsystä.



Innovatiivisia ratkaisuja on siis kehitteillä. Innolla odotan, mitkä suunnitelmista saadaan juurrutetuksi osaksi arkipäivää. Pientä kilpailuhenkisyyttäkin, kuka kehittää parhaan mallin, on havaittavissa NOPSA-tiimien välillä. Toisaalta halutaan myös jakaa ideoita ja olla tietoisia, mitä muualla tapahtuu. Hankkeen yhteinen Google Drive –ympäristö antaa puitteet ideoiden ja hyvien käytänteiden yhteiskehittelyyn ja jakamiseen. Vierailut toisen NOPSA-tiimin kokouksissa on myös mahdollista. Lisäksi säännöllisissä hankevastaavien kokouksissa päästään jakamaan tietoa. Seuraava kaikkien NOPSA-toimijoiden yhteinen tapaaminen on tarkoitus järjestää 12.9.2017.

Tuomas Eerola
projektipäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti